Lub wypełnij formularz na stronie
Pomoc w doborze
Separatory przemysłowe

Separator można uznać za jedno z najpotrzebniejszych urządzeń w rolnictwie i gospodarstwach domowych. Termin „separacja” po łacinie „separatio” jest zdefiniowany jako „separacja”. Odnosi się to do procesu oddzielania cieczy od gęstszej substancji. Konkretnie w tym przypadku rozważamy separator mleka, który spełnia funkcje oddzielania śmietany od mleka odtłuszczonego. Za pomocą separatora z reguły odbywa się produkcja twarogu, masła, śmietany i innych produktów mlecznych.
Separator mleka na skalę przemysłową jest nieco bardziej złożony ze względu na obecność dodatkowych funkcji i części. Po pierwsze, separatory przemysłowe są często wykorzystywane nie tylko do oddzielania śmietany czy ubijania masła, ale także do innych celów. Przede wszystkim służą do oczyszczania mleka z zanieczyszczeń mechanicznych, które dostają się tam po udoju lub transporcie. Drugą ważną funkcją jest normalizacja mleka, czyli doprowadzenie go do określonego poziomu zawartości tłuszczu, odbywa się to poprzez częściowe oddzielenie. Co więcej, normalizację można przeprowadzić do dowolnego ustawionego parametru, niezależnie od tego, jak tłusty został załadowany produkt.
Ponadto separatory przemysłowe mogą różnić się szeregiem cech konstrukcyjnych. Na przykład istnieją otwarte wirówki do mleka, nazywane tak, ponieważ mleko jest dostarczane, a produkt końcowy jest uwalniany w kontakcie z powietrzem w sposób otwarty. W wirówkach półzamkniętych mleko jest podawane w sposób otwarty lub zamknięty (istnieją różne koncepcje konstrukcyjne), a śmietana jest dozowana w trybie zamkniętym, pod ciśnieniem wirówki. Nazwę „półzamknięte” takie separatory otrzymały ze względu na fakt, że wewnątrz urządzenia produkt wchodzi w kontakt z powietrzem.
Separatory zamknięte są uważane za najbardziej postępowe. Urządzenie wirówki do mleka typu zamkniętego zakłada dostarczanie i odprowadzanie produktu w trybie szczelnym, bez kontaktu z powietrzem. Wpływa to korzystnie na jakość i trwałość śmietany i odtłuszczonego mleka. Ponadto, jak już wspomniano, istnieją separatory do oczyszczania produktu z zanieczyszczeń mechanicznych. Dzielą się na kilka typów w zależności od systemu usuwania osadu. Istnieją separatory okresowe, w których usuwanie zanieczyszczeń odbywa się w procesie demontażu i mycia urządzenia, nazywane są również ręcznymi separatorami wyładowczymi.
Drugi typ separatorów przemysłowych to urządzenia z rozładunkiem pulsacyjnym, w których rozładunek odbywa się poprzez natychmiastowy wyrzut bez zatrzymywania urządzenia i otwierania bębna z produktem (nazywane są również separatorami samorozładowującymi). Trzeci typ to ciągłe separatory do sera twarogowego, w których osad usuwany jest przez specjalne otwory w ściankach bębna. Wszystkie te separatory przemysłowe są stosowane w produkcji na dużą skalę i różnią się znacznie wydajnością i ceną.