Lub wypełnij formularz na stronie
Pomoc w doborze
Pompy higieniczne i spożywcze

Wybór odpowiedniego sprzętu do obsługi składników ma kluczowe znaczenie dla utrzymania optymalnej wydajności i jakości produktu przy równoczesnym zrównoważeniu kosztów operacyjnych. Producenci żywności i napojów stają przed trudnym zadaniem podejmowania decyzji zakupowych podczas instalacji nowego sprzętu lub modernizacji przestarzałego sprzętu. Istnieje czteroskładnikowy przepis, który pomoże Ci wybrać odpowiedni system pompowania żywności i napojów.
W branży przetwórstwa żywności i napojów nie brakuje technologii do obsługi materiałów. Od nowych pomp dwuśrubowych, przez solidne pompy rotacyjne, przez elastyczne, elektryczne i pneumatyczne pompy membranowe, po potężne pompy tłokowe — wybór może być przytłaczający. Na rynku istnieje konfiguracja, która może zaspokoić potrzeby użytkownika. Poniższe rozważania pomogą ci podjąć właściwą decyzję.
- Przepływ
- Właściwości materiału
- Kompatybilność chemiczna
Przepływ objętościowy jest określany jako iloczyn prędkości materiału i pola przekroju rury i jest wyrażany w galonach lub litrach na minutę. Ustalenie natężenia przepływu ma kluczowe znaczenie przy wyborze idealnej pompy. Słaba pompa spowoduje przeciążenie i przegrzanie, co może doprowadzić do awarii. Zbyt mocna pompa będzie wymagała wysokich kosztów zakupu i eksploatacji. Zgodnie z ogólną zasadą, pompy powinny pracować przy 30...60 procentach swojej maksymalnej wydajności. Zmniejsza to zużycie spowodowane dużymi prędkościami i pozostawia miejsce na rozbudowę lub usprawnienia procesów w przyszłości. Dotyczy to pompy krzywkowej, membranowej, dwuśrubowej, sinusoidalnej i prawie każdej innej możliwej pompy.
Lepkość
Lepkość płynu jest jednym z najważniejszych wskaźników dla operatorów pomp. Wspomniana wydajność pomp jest odwrotnie proporcjonalna do lepkości materiału. Większość pomp jest przystosowana do maksymalnego przepływu wody przy 1 cP. Lepkość większości składników żywności jest wyższa niż wody, co zmniejsza maksymalną wydajność o 5%…25%. Pompy odśrodkowe są zwykle używane do płynów o niskiej lepkości, podczas gdy pompy tłokowe, krzywkowe, membranowe i inne są używane do płynów o wyższej lepkości.
Lepkość materiału wpływa na zdolność pompy do zasysania materiału na wlocie i wyrzucania go na wylocie. Pompy krzywkowe nie wytwarzają znacznego podciśnienia na wlocie i prawie nie zasysają lepkich cieczy. Elektryczne lub pneumatyczne pompy membranowe i pompy perystaltyczne są w stanie wciągać do pompy materiały o dużej lepkości z powodu wytwarzanego podciśnienia. Jeśli lepkość materiału przekracza 100 000 cps, do wyładowania go z bębna potrzebna będzie konstrukcja ramy, która wytwarza ciśnienie w celu podania materiału do pompy.
Abrazyjność
Materiały ścierne mogą łatwo powodować zużycie elementów pompy, zwłaszcza w przypadku stosowania pomp odśrodkowych, zwiększając koszty napraw. Materiał o wysokiej zawartości cukru szybko zużywa komponenty w porównaniu z innymi materiałami. Pompy krzywkowe czasami wykorzystują specjalne materiały i powłoki w celu zmniejszenia zużycia, ale problem przecieków przez uszczelnienia obrotowe i zużycie wirnika nie zniknie. Pompy membranowe, w których nie stosuje się obrotowych uszczelek ani elementów obrotowych, radzą sobie z materiałami ściernymi znacznie łatwiej niż pompy krzywkowe, które mają znacznie węższe tolerancje wymiarowe.
Przesunięcie
Podczas pompowania materiałów pomidorowych, nadzień do ciast, sera ricotta i mięsa należy wziąć pod uwagę ścinanie materiału. Pompy membranowe, perystaltyczne i sinusoidalne są przyjazne materiałom i nie ścinają pompowanego materiału, jak pompy odśrodkowe, krzywkowe, dwuśrubowe lub inne pompy rotacyjne. Jest to ważne dla producentów, u których ścinanie i temperatura mogą wpływać na właściwości produktu końcowego.
Wielkość cząstek
Należy również wziąć pod uwagę zawartość ciał stałych lub cząstek w pompowanym materiale. Składniki żywności, takie jak salsa, polewy owocowe i inne produkty spożywcze, zawierają duże kawałki jedzenia w płynie. Pompy membranowe i pompy perystaltyczne z zaworem są przeznaczone do przenoszenia ciał stałych o średnicy do 4 cali i większych. Pompy rotacyjne mogą pracować z cząstkami stałymi o ograniczonych rozmiarach i często uszkadzają cząstki, degradując właściwości materiału przez samą zasadę działania i prędkość obrotową.
Zapewnienie kompatybilności materiałów pompy z przenoszonym składnikiem pozwoli utrzymać pompy w dobrym stanie przez długi czas. Większość pomp sanitarnych jest wykonana ze stali nierdzewnej, ale wszystkie wykorzystują pewnego rodzaju uszczelnienia elastomerowe, które są bardziej podatne na problemy z kompatybilnością. W przemyśle mięsnym wiele elastomerów nie toleruje tłuszczów i olejów zwierzęcych zawartych w materiale.
Konstrukcja pomp i elastomerów musi być również zgodna z wymaganiami dotyczącymi czyszczenia i czystości w miejscu pracy (CIP) i poza pracą (COP). Wiele awarii pojawia się, ponieważ elastomer lub uszczelka są kompatybilne ze składnikiem żywności, ale nie są odporne na działanie środków żrących używanych do czyszczenia sprzętu.
Wybierając pompę należy wziąć pod uwagę możliwość oczyszczenia pompy i linii technologicznej. Czy strona potrzebuje pompy, którą można wyczyścić bez demontażu? W takim przypadku użytkownicy mogą skorzystać z pomp krzywkowych lub innych typów pomp rotacyjnych zaprojektowanych w celu spełnienia wymagań CIP. Pompy membranowe można czyścić na miejscu, ale mogą być narażone na kontakt z materiałem. Wiele instalacji jest obecnie czyszczonych parą bez demontażu, co wymaga zwiększonej odporności na ciepło i odporności na gorącą parę przedmuchiwaną przez pompy.
Zgodność ze standartem
Czy proces walidacji wymaga jakiegokolwiek sprzętu? W przemyśle spożywczym najczęściej sprawdzana jest zgodność z normą US Food and Drug Administration (FDA). Upewnij się, że sprzęt jest zgodny ze wszystkimi normami FDA i Kodeksem Przepisów Federalnych (CFR) FDA, sekcja 21. Wybór konkretnego typu pompy może podlegać wielu innym normom. Podczas pracy z rozpuszczalnikami wymagana jest zgodność z wymaganiami ATEX regulującymi pracę urządzeń w atmosferach wybuchowych. Europejscy producenci mogą być zobowiązani do przestrzegania rozporządzenia (WE) 1935, a wiele branż związanych z higieną osobistą i farmaceutykami wymaga składników USP klasy VI. Wymagania zależą od produkowanego materiału i sposobu użytkowania produktu przez użytkownika końcowego. O wyborze sprzętu dla przemysłu spożywczego i napojów decyduje wiele czynników. Przed wyborem pompy ważne jest, aby w pełni rozważyć cechy i wymagania pompowanego materiału. Kiedy będziesz gotowy do wyboru pompy, skorzystaj z naszych narzędzi doboru pomp sanitarnych i elektrycznych pomp sanitarnych.